Slide 1

bertwinkelbuiter.nl

Slide 2

bertwinkelbuiter.nl

Slide 3

bertwinkelbuiter.nl

Slide 4

bertwinkelbuiter.nl

Slide 5

bertwinkelbuiter.nl

Slide 6

bertwinkelbuiter.nl

vorige
volgende
logo groningen airport eeldeGroningen Airport Eelde, ook bekend als vliegveld Eelde of luchthaven Eelde, is een vliegveld voor de burgerluchtvaart, gelegen nabij Eelde (provincie Drenthe), even ten zuiden van de stad Groningen.
De luchthaven wordt aangedaan door een aantal luchtvaartmaatschappijen: Transavia, Corendon, TUI Nederland, Flybe en Wizz Air. Ook landen er charters, privétoestellen, militaire toestellen, medische vluchten, lestoestellen, zakenjets en sinds 2015 om de week een gevangenenvlucht uit Noorwegen ten behoeve van de Noorse gevangenis in Veenhuizen. Het grootste aantal vliegbewegingen komt voor rekening van les- en privévluchten. Op 25 augustus 2014 werd voor het eerst een trans-Atlantische passagiersvlucht uitgevoerd naar Eelde, de Boeing 737-800 van de maatschappij Miami Air International kwam vanaf Gander International Airport.
In het verleden zijn verschillende pogingen gedaan om een vaste lijnverbinding met Schiphol of Londen te onderhouden. In 1985 heeft Netherlines het drie jaar geprobeerd naar Schiphol en later zijn drie andere pogingen na een korte periode door verschillende redenen ook gestopt.Ook de lijnen op Londen zijn drie keer zonder succes gebleven, evenals een lijndienst met het Noorse Stavanger. Een lijndienst die het wel lang volhield was Eelde - Aberdeen, het Britse BMI Regional onderhield deze dienst voor Shell medewerkers en andere zakelijke reizigers van 2004 tot begin 2013. In 2003 en 2004 vloog Ryanair een jaar tussen Eelde en Londen. Een paar jaar later, in 2007 en 2008, vloog VLM twee keer per dag tussen Eelde en Londen met een tussenstop in Amsterdam. Sinds 2013 vliegt het Ierse Stobart Air, uitgevoerd door Flybe, tot twee keer per dag tussen Eelde en de Londense luchthaven Southend.
Ryanair kwam in 2012 terug op Eelde en vervoerde drie jaar achtereenvolgens ongeveer 40.000 passagiers per jaar. Er werd onder andere gevlogen naar Girona, Marseille, Bergamo en Palma de Mallorca. Maar eind 2014 trok de maatschappij zich geheel terug van Eelde. Dit had onder andere te maken met een nieuwe strategie van Ryanair, dat zich meer op de grote luchthavens gaat richten en een ander marktsegment wil aanboren dat minder onderhevig is aan seizoensinvloeden. Na het vertrek van Ryanair is er wel een nieuwe lijndienst gekomen naar Gdansk met Wizz Air, een vergelijkbare lagekostenluchtvaart maatschappij.
 
 

GroningenAirportEelde 01

GroningenAirportEelde 02

GroningenAirportEelde 03

GroningenAirportEelde 04

 
 
 
logoairportonder